A magnézium jelentősége a lovak számára

A magnézium jelentősége a lovak számára

A magnézium fontos ásványi anyag a lovak számára, mivel a szervezet számos funkciójában részt vesz. Az alábbiakban felsoroljuk azt a tíz legfontosabb okot, amiért a lovaknak elegendő magnéziumra van szükségük az étrendjükben:

 1. A magnézium a kalciummal szorosan együttműködve segít fenntartani az izomműködést. Amikor az izmoknak össze kell húzódniuk, kalcium szabadul fel, majd az izomrostokba vándorol. A magnézium leállítja az összehúzódást a kalcium visszaszorításával.
 2. Azáltal, hogy lehetővé teszi az izmok ellazulását, elősegítheti a felépülést, illetve segíthet enyhíteni az izomfájdalmakat és görcsöket nehéz munka után.
 3. Ez az ásványi anyag teljesítménynövelő hatással lehet a lovakra azáltal, hogy segíti az izom oxigénellátását, az izomerőt és az anyagcsere folyamatokat.
 4. A magnézium segít az idegsejteknek jeleket továbbítani egymásnak és az izmoknak.
 5. Úgy tartják, hogy a magnézium nyugtató hatással van a lovakra, segít enyhíteni az izomlázat és az stresszt.
 6. Javíthatja a stressztűrő képességet, valamint a betegségekkel és sérülésekkel szembeni ellenállást. A stressz hatására a magnézium gyorsabban felszívódik a szervezetben. Az optimális magnéziumbevitel biztosításával felgyorsíthatja a homeosztázisba való visszatérést egy külső stresszhatás után.
 7. A magnézium hozzájárulhat a lovak normál zsíreloszlásához.
 8. Segíti a sejteket, hogy azok képesek legyenek az inzulinra reagálni.
 9. Segít megelőzni a laminitist, különösen azoknál a lovaknál, amelyek tavasszal hajlamosabbak erre a betegségre. (A laminitiszben szenvedő lovak vérében gyakran alacsony ennek az ásványi anyagnak a szintje.) A magnézium emellett segít megvédeni a gyulladásokat és a szabadgyökök okozta károkat.
 10. Az optimális magnéziumszint segíti a kalcium felszívódását az élelmiszerekből. Ez támogathatja az egészséges csontozatot és a ló általános jólétét.

Magnéziumhiány lovakban

A jó hír az, hogy a lovak krónikus magnéziumhiányára kicsi az esély. Azonban enyhe, vagy közepes magnéziumhiány előfordulhat, amely befolyásolhatja a hangulatot és a teljesítményt. Azok a lovak, amelyek nem jutnak elegendő ásványi anyaghoz, csak stressz, vagy versenyhelyzetben mutathatják a hiány jeleit.

A magnéziumhiány legtöbb jele az ideg- vagy izomműködés károsodásához kapcsolódik. Ennek lehetséges tünetei a következők:

 • idegesség/ingerlékenység/szorongás
 • képtelen ellazulni vagy koncentrálni
 • izomremegés, görcsök, rándulások, fájdalom
 • nem képes hosszú ideig mozogni
 • hangra vagy mozgásra nagyon érzékeny
 • túlérzékeny bőr
 • ingerlékeny
 • edzéssel szembeni ellenállás
 • fáradtság
 • szabálytalan szívverés
 • fogcsikorgatás
 • fokozott izzadás

A legjobb módja annak, hogy megtudja, hogy lova magnéziumhiányban szenved, ha ló takarmányát megvizsgálja. A vérvizsgálat valószínűleg azért nem lenne meggyőző, mert a vér magnéziumszintje szűk tartományon belül marad.

A gyorsan növő füvek gyakran kevés magnéziumot tartalmaznak. Az ilyen füvek valószínűleg alacsony nátrium- és magas káliumtartalmúak is, ami súlyosbíthatja a hiányt. Egyéb táplálkozási tényezők befolyásolhatják a magnézium felszívódását és asszimilációját a szervezetben. A takarmányban található élelmi rost, oxalátok, foszfátok és zsír magas szintje csökkentheti a lovak ásványi anyagok felvételének képességét. A savanyú vagy agyagos talajon termesztett takarmányban egész évben alacsony lehet a magnézium.

Ezenkívül a takarmány összetétele is befolyásolhatja, hogy mekkora mennyiségben található magnézium a lovakban, mivel az emészthetőség a takarmánytól függően változik. A lucerna emészthetősége a legmagasabb, 50%, míg a gabona a legalacsonyabb, 38%. Azok a lovak, amelyek sok gabonát esznek, érzékenyebbek lehetnek ennek a fontos ásványi anyagnak a hiányára.

A magnézium-kiegészítők típusai

A magnézium változó mennyiségben található az állati takarmányban és a gabonában. A koncentrátumok az egyéb összetevők mennyiségétől függően tartalmazhatnak, vagy nem tartalmaznak extra magnéziumot. Az emészthetetlen rost mennyisége és az oxalátok jelenléte befolyásolja a magnézium elérhetőségét a takarmányban. A kiegészítő magnézium lehet szervetlen (magnézium-szulfát vagy magnézium-oxid), vagy szerves (kelátozott magnézium).

A magnézium-oxid valószínűleg a leggyakrabban használt forrás és körülbelül 50%-os abszorpciós rátával rendelkezik. A magnézium-oxid előnye, hogy a szervezet csak hiány esetén veszi fel, ami megnehezíti a ló túladagolását. A magnézium-szulfát szintén nagy mennyiségű ásványi anyagot kínál a ló számára, azonban bélben maradva sok vizet szív magához és hasmenést okozhat, ezért napi használata nem javasolt.

Táplálék

A legjobb, ha mindig állatorvos tanácsára állítja be a ló étrendjének ásványianyag-tartalmát.

Általában ajánlott a további magnézium adagját napi két étkezésre elosztani az emésztési rendellenességek, például a hasmenés kockázatának minimalizálása érdekében.

A túladagolás kockázata nagyon alacsony, ha extra magnéziummal eteti a lovat. A felesleges magnézium gyorsan kiválasztódik a vizelettel, így általában nem halmozódik a ló szervezetében akkora mennyiség, amely veszélyt jelentene. Nagy dózisok alkalmazása azonban hasmenéshez vezethet.

Fontosabb a megfelelő kalcium-magnézium arány fenntartása, mint a magnéziumfelesleg okozta aggodalom.

Üzletünkben a következő lovak számára készült magnézium termékeket ajánljuk szíves figyelmébe:

Por:

Dr. Weyrauch Mg Magnézium

EquiPower - Magnézium

Pellet:

Marstall Magnézium

NATUSAT Magnézium pellet