Négy lépés a megfelelő zabla kiválasztásához

Négy lépés a megfelelő zabla kiválasztásához

A ló és a lovas közötti kommunikáció szíveként is emlegetett zabla a lovaglás egyik leghatékonyabb segédeszköze. Mivel a ló szája rendkívül érzékeny testrész, annál fontosabb, hogy a zablát a ló és lovas egyéni igényeinek megfelelően válasszuk ki. A méret, a forma és a dizájn központi szerepet játszik. A következő négy lépés áttekintést ad arról, hogyan válasszuk ki helyesen a következő zablát és segít a legfontosabb szempontokra figyelni.


1. lépés – A megfelelő zabla méret

A zabla erősségét mindig a ló szájának egyéni, anatómiai igényeihez kell igazítani. Javasoljuk, hogy konzultáljon egy állatorvossal, vagy használja a kétujjas tesztet, hogy megtudja, mekkora teret kínál a ló szája.

Kétujjas teszt

Helyezze az összezárt mutató- és középső ujját a ló szájába, ahová a zablát kell helyezni.

  • Ha mindkét ujján nyomást érez, 14-16 mm-es méret javasolt.
  • Ha alig érez nyomást az ujjain, 16-18 mm-es méret javasolt.

Amennyiben túl vastag zablát választ, akkor az érzékeny szájpadlás kellemetlen nyomását kockáztathatja, ami fájdalmas nyomási pontokhoz és sérülésekhez vezethet. Nem ritka, hogy a nem megfelelő erősség olyan tünetekhez vezet, mint a fejrázás és a tátott száj.

A zabla szélességének mérése és kiválasztása a zabla típusától függően történik.

Csikózabla

A csikózabla laza karikával rendelkezik és mindig úgy kell becsatolni, hogy a szájzug és a karika között jobb és bal oldalt ne maradjon 0,5 cm-nél nagyobb hely, gyeplő nélkül. Fontos, hogy a karika szabadon mozgatható legyen, és ne csípje be a ló szájának sarkát.

Rögzített oldalrészekkel ellátott zablák (Oliva zabla, D-zabla, pálcás zabla)

Fontos, hogy egy számmal kisebb méretet válasszunk. Optimális hatás csak akkor érhető el, ha az oldalsó részek a lehető legközelebb vannak a szájzugokhoz. Ennek eredményeként a zabla kényelmesen fekszik a szájban, illetve egy további, oldalsó hatás is támogatott.

Kantárok és alátét zablák

A kantárhoz tartozó alátét zablát ugyanolyan formában és szélességben kell megválasztani, mint a hagyományos zablát.
A kantár az alátét zabla alatt helyezkedik el, ahol a száj általában keskenyebb. Ezért a kantárnak 0,5-1 cm-rel kisebbnek kell lennie, mint az alátét zabla. Fontos, hogy az oldalsó részek közel legyenek a száj sarkához, de ne csípjék be azt.

A szárak hosszát a kívánt nyomásnak megfelelően választjuk meg.

  • Normál szár (7 cm): A nyakra és az alsó állkapocsra nehezedő nyomás viszonylag nagyobb, a kar mozgása hosszabb. A hatás kissé késik a rövidebb szárhoz képest.
  • Rövid szár (5 cm): Viszonylag kisebb nyomás éri a nyakat és az alsó állkapcsot, rövidebb a kar mozgása, ezért a hatás gyorsabb és közvetlenebb. Gyakorlott és stabil lovas kézre van szükség.

2. lépés – A megfelelő szájrész

Egyszertört zabla

Az egyszertört zabla a nyelven keresztül hat az alsó állkapocsra. A gyeplő meghúzásakor a zabla középen enyhén megemelkedik, ezáltal tehermentesíti a nyelv közepét, és nagyobb nyomást gyakorol a nyelv szélére. Ideális olyan lovak számára, amelyek magasabb palatális ívvel rendelkeznek. Túl lapos szájpadív esetén a helyhiány oda vezethet, hogy a zabla túl erősen nyomja a szájpadlást és fájdalmat okoz. Egyszertört zabla modelleinket itt találja: novocontact

Kétszertört zabla

A kétszertört zablánál a nyelvre nehezedő nyomás a gyeplőhúzásnál nagyobb mértékben érvényesül, mint az egyszertört zabla esetében. A SPRENGER különféle modellek széles választékát kínálja, különböző tervezési jellemzőkkel. Üzletünk kétszertört zabla modelljeit itt találja: Dynamic RS, novocontact

Egyenes zabla

Egyenes zabla esetében a megfelelő méret kiválasztása rendkívül fontos. A túl nagy méretű zablák gyorsan elakadnak, ha a gyeplőt az egyik oldalon használják, ami rendkívül kényelmetlen lehet a ló számára.

Az egyenes zabla használatának feltétele a tapasztalt és érzékeny lovas kéz, mert az egyoldalú gyeplővezetés, a pozíció és a kanyar kidolgozása nehézkes, vagy akár kivitelezhetetlen. A lónak a nyeregben ülve jól irányíthatónak kell lennie. Tudjon meg többet a SENSOGAN ötvözetből készült CM egyenes zabláról (16 mm).


3. lépés – A megfelelő oldalsó részek

A laza karikás csikózabla kizárólag a lovas által kifejtett mozgásra működik. A nyomás a nyelven keresztül az alsó állkapocs felé vándorol, ami az állat nyakára gyakorol hatást. A gyeplő mozgását és a tapasztalatlan lovas kezének nyugtalan mozgását a mozgékony karikák kiegyenlítik. A túlzott gyeplő befolyást a nyelv meghúzásával is lehet kompenzálni. Ideális minden ló számára minden képzési szinten. Alkalmas fiatal lovak és kezdők számára is.

A rögzített karikás zabla (Oliva zabla, D-zabla, pálcás zablák) hasonlóan működik, mint a csikózabla, a nyelven keresztül hat az alsó állkapocsra. A gyeplő mozgását közvetíti a zabla, így a lovas nyugtalan mozgását nem tudja csillapítani. A szájrész és a karika közötti merev átmenet azzal az előnnyel rendelkezik, hogy a zabla különösen kényelmesen fekszik a ló szájában, és a száj sarkai védettek. A stabil érintkezési felületeken keresztüli oldaltámasz segíti a kanyarodást és a külső gyeplővel való irányítást. Ideális az érzékeny szájzugú lovaknak, mozgékony lovaknak és a nyugtalan, játékos szájú lovaknak.

A további hatással rendelkező zablák közé tartoznak a többkarikás és a háromkarikás zablák.

  • A többkarikás zabla esetében a gyeplő meghúzásakor a nyomás először a nyelven oszlik el az alsó állkapocs, majd a nyak felé haladva. A fej leengedését okozza. Az erősödő lovak jobb irányításához.
  • A háromkarikás zablánál a hosszabb oldalrészek miatt még egyértelműbb a hatás. A háromkarikás zabla használatának előfeltétele a gyakorlott és érzékeny lovas kéz.

Pelham, kantár vagy ugrózabla – a ló fejének három különböző pontjára hatnak: először az alsó állkapocsra a nyelven keresztül, másodszor a nyakra az oldalsó részek emelésével és harmadszor az alsó állkapocsra az álladzóláncon keresztül. Ezen zablák használatának előfeltétele a ló megfelelő alapképzése és lovagolhatósága, valamint az érzékeny és tapasztalt lovas kéz.


4. lépés – A megfelelő anyag

A hosszú élettartam és a tartós anyag mindig minőségi kritérium a jó minőségű zabláknál. A különböző ötvözetek és anyagok eltérő minőségi előírásokkal rendelkeznek. A SPRENGER zablák leggyakoribb anyagainak áttekintése:

Sensogan – Réz, mangán és cink ötvözete.

Aurigan – Réz, szilícium és cink ötvözete.

Mindkét ötvözet serkenti a ló nyálelválasztását és rágási aktivitását. A különbség a Sensogan ötvözet alacsonyabb réztartalmában rejlik az Aurigan ötvözethez képest. Ez azt jelenti, hogy az anyag könnyebben ápolható és hosszabb ideig megtartja fényes felületét.

Rozsdamentes acél – vas, króm és nikkel ötvözete. Különösen kemény, íztelen és nincs rágó tulajdonsága.

Hagyományos rézötvözet - réz és alumínium ötvözete. Különösen nagy szilárdságú, és az oxidációs folyamat hiánya miatt nem segíti elő a rágási aktivitást.

Műanyag és gumi zablák – fém társaikhoz képest lényegesen puhábbak. A gumibetéteket elsősorban olyan lovakon szabad használni, amelyek elegendő nyálat termelnek, ellenkező esetben a gumi (radír effektus) feldörzsölheti a ló érzékeny száját.

  • Minden SPRENGER duo zabla (rugalmas, fehér műanyag) élelmiszer-biztonságos, oldószermentes, illetve lágyítószer mentes.
  • Minden SPRENGER duo és gumi zabla acél maggal van felszerelve a biztonság növelése érdekében, hogy ne lehessen átharapni.

A zabla felépítése mellett fontos annak helyes felcsatolása, az érzékeny lovas kéz használata, valamint a ló egészségének és megfelelő edzésének biztosítása.

Forrás: sprinkler