Mekkora költséggel jár egy ló havonta?

Mekkora költséggel jár egy ló havonta?

Az üzemanyagárak emelkedése miatt néhány, állítólag „kedvezőbb” alternatíva kering a közösségi oldalakon. Ezek közé tartozik az a megoldás is, hogy a munkába vezető utat lóháton tesszük meg. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a ló nem egy pénztárca kímélő vétel. A ló magas beszerzési költségein kívül a fenntartási költségekkel is számolni kell.

Istállóbérlés + takarmány:

A havi költség fő része a ló istállója és takarmánya. Egy átlagos melegvérűnek körülbelül 10 kg szénára van szüksége naponta. Ezen kívül vannak sűrített és ásványi takarmányok, valamint egyéb kiegészítő takarmányok. A díj mértéke az istálló típusától és a kínált szolgáltatásoktól/létesítményektől függ. Egy karámot, vagy nyitott istállót kívánunk választani? Mi fogjuk gondozni lovunkat, vagy a takarmányozást és egyéb feladatokat egy istállószemélyzet végzi? Szeretnénk lovardát, ugrópályát és egyebeket? A hely is döntő. Az istállók általában drágábbak egy nagyváros környékén. Egy átlagos karámbérlés díja egy „normál” istállóban, stabil személyzettel, lovaglópályákkal és átalánydíjas takarmányozási költségekkel körülbelül 120.000 és 200.000 Ft között mozog.

Patkolókovács:

Ha a lovat patkolni kell, számolni kell a patkolókovács költségeivel. A patkolás elvégzése általában 8 hetente esedékes. Itt körülbelül 52.000 Ft költséggel kell kalkulálni egy szabványos felszerelésért. Ha ezt az összeget kettővel elosztjuk, havi 26.000 Ft lenne a patkolás díja. Ha lónak nincs szüksége patkolásra, a patákat abban az esetben is rendszeresen le kell nyírni.

Állatorvos:

Természetesen a lovat oltani és féregteleníteni is kell. A fogait is rendszeresen ellenőrizni és kezelni kell. Az évi kétszeri oltás és évi kétszeri féreghajtás, valamint a fogorvos díja 120.000 Ft, azaz havi 10.000 Ft. Mivel négylábú barátaink időnként megsérülnek vagy megbetegednek, mindenképpen érdemes egy kicsit többet félretenni az állatorvosra.

Biztosítás:

Érdemes felelősségbiztosítást is kötni. Hisz a baj könnyen megtörténhet: a ló megszökik és kárt okoz valaki más tulajdonában (pl. autóban). Ezen kívül manapság a műtéti biztosítás is létezik már. Itt átlagosan havi 4000 Ft költség a reális.

Utazási költségek:

Kanyarodjunk vissza az üzemanyagárakhoz. Mivel legtöbbünk nem otthon tartja lovát, hanem istállóban, ezért a lóhoz való eljutásról is gondoskodnunk kell.

Következtetés:

A havi fix költségek áttekintése után elmondható, hogy átlagosan 160.000 és 200.000 Ft között mozog a lovak tartásának költsége.

Ez természetesen nem áll meg a fix költségeknél. Hobbitól függően további költségek merülnek fel a gyógytornáért, a lovaglóórákért, a felszerelésért, az állatorvosokért, a gyógyszerekért, a lovaglásért, a versenyekért, a lovas utánfutóért stb.

Ne feledkezzünk meg a felszerelésről sem. A szilárd alapfelszereltségért több százezret is kalkulálhatunk.

A ló beszerzése és a felszerelések több százezres költséget halad meg. A havi fix díjak 160.000 és 200.000 Ft között mozognak. Emellett számos egyéb járulékos költség is felmerülhet. Így a fent taglalt alternatívát, miszerint munkába járni lóháton költséghatékony, semmi esetre sem tartjuk költséghatékony megoldásnak.


Áttekintés

Fix költségek

havonta

  • istálló bérlés + takarmány
120.000-200.000 Ft
  • patkolókovács
26.000 Ft
  • oltások, féreghajtók, fogorvos
10.000 Ft
  • biztosítások
4000 Ft
  • utazási költségek
egyénileg

Átlagos fix költségek havonta

160.000-240.000 Ft

  • beszerzési költség
több százezer Ft
  • alapfelszerelés
több százezer Ft
  • választható költségek (fizioterápia, lovaglás, felszerelés, állatorvos,
    gyógyszerek, lovaglás, versenyek, lovas utánfutók...)
egyénileg