Ördögcsáklya: milyen hatással van a lovakra?

Ördögcsáklya: milyen hatással van a lovakra?

Manapság számos lovaknak szánt gyógynövény-készítmény tartalmaz ördögcsáklyát. Azonban biztos, hogy jót tesz a gyógynövény a lovaknak?

Vizsgáljunk meg közelebbről néhány gyakran feltett kérdést erről a növényről:

Honnan származik az ördögcsáklya?

Az ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens) főleg a dél-afrikai Kalahári-sivatagban, Botswanában és Namíbiában nő. Nevét a karomszerű tüskékkel borított terméséről kapta. A trombita alakú virágok csak egy napig nyílnak, színük vöröstől rózsaszínig terjed, középen sárgás árnyalatokkal.

Sivatagi növényként az ördögcsáklya vizet és tápanyagokat tárol gyökérrendszerében.

Jót tesz az ördögcsáklya a lovaknak?

Dél-Afrika őslakosai évszázadok óta használták ezt a növényt számos betegség és panasz ellen. Ízületi gyulladás vagy izomfájdalom okozta gyulladás, illetve fájdalom esetén hasznos lehet a lovak számára. A növény emellett olyan lovaknál is alkalmazható, amelyeknek a múltban ín- vagy ínszalag-károsodása volt. Ennek az az oka, hogy a növény harpogozidot tartalmaz, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyéb összetevői fájdalomcsillapító hatásúak, emellett számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek rendkívül hatékonyak a gyulladások elleni küzdelemben.

Az ördögcsáklya általában biztonságos gyógyszer és szájon át adva jól tolerálható. Hatékony gyógynövény, különösen akut vagy krónikus fájdalom esetén, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor a ló kezelési lehetőségeiről döntünk.

Hogyan alkalmazható az ördögcsáklya a lovaknál?

Az ördögcsáklya készítmények egyszerűen hozzáadhatóak a takarmányhoz. Alternatív megoldásként egy adagolófecskendőt is használhat, hogy a készítmény közvetlenül a ló szájába érkezzen. A beadandó mennyiség a kiegészítés erősségétől függően változhat – ezért a legjobb, ha szigorúan követi az egyes termékek ajánlott adagját.

Mekkora mennyiségű ördögkarom javasolt a ló számára?

A szokásos adag közepes méretű ló esetében 4 gramm, napi kétszer. Egyes lovak jól reagálnak a napi kétszeri 2 grammos adagra is. Általános szabályként azonban mindig a legjobb, ha figyelmesen követi a gyártó adagolási ajánlásait.

Mennyi idő alatt fejti ki a hatását a gyógynövény?

Kutatások azt mutatják, hogy az ördögcsáklya 30 perccel a beadás után kimutatható a ló vérében. A legmagasabb koncentrációt a vérplazmában egy óra múlva éri el. Ez azt jelenti, hogy az ördögkarom viszonylag gyorsan szívódik fel és fejti ki hatását.