A lovak gyomor-bél egészsége

A lovak gyomor-bél egészsége

A ló emésztése érzékeny és összetett. Ezért fontos, hogy a lótulajdonosok felismerjék a problémák első jeleit.

Még ha nem is tud belenézni lova gyomrába, egy lótulajdonos, aki ismeri lovát, meg tudja állapítani annak általános állapotából, hogy a lova jól van-e. Látja, hogy eszik-e, és a szőr állapotát. A szemek ragyogása és a nyugodt arc tájékoztatást ad arról, hogy a ló jól érzi-e magát. Néhány percig figyelve, hogyan eszik, és hogy iszik-e eleget, még egy laikusnak is segítséget biztosít a megítélésben. A széklettel szennyezett farok vagy szőr a hátsó lábakon emésztési vagy gyomorproblémákat jelez. A ló oldalain egyéb külső jellemzők is láthatók. Ha ezek beesettek, az éhséget vagy – még gyakrabban – szomjúságot jelez.

FIGYELEM: A lovak különösen a hideg évszakban lusták az ivásra. Ez azt jelenti, hogy nem isznak elég folyadékot, mert egyszerűen kevésbé szomjasak, amikor nem izzadnak.

Rendszeresen ellenőrizze a ló testét úgy, hogy egy bőrrészt összefog a nyakon és kicsit tartja. Amikor elengedi, a redőknek azonnal ki kell simulnia. Ha ez nem történik meg, feltételezhető, hogy a ló dehidratált.

TIPP: A legtöbb ló értékeli, ha vödörben vizet is kínál. Ebből nagy kortyokban isznak, anélkül, hogy az önitatókat hosszasan használnák.

Lótulajdonosként és lovasként ismernie kell a lótrágya tulajdonságait is. A lóürülék mennyiségének és megjelenésének alapos áttekintése információt nyújt arról, hogy a ló eleget iszik-e. Szem előtt kell tartani az olyan eltéréseket, mint a száraz vagy puha széklet, a színváltozás vagy akár a székletvíz, és szükség esetén tisztázni kell az okot. Oka lehet az istálló- vagy takarmányváltás, a karámszezon kezdete vagy a stressz.

Jó lótulajdonosként időnként érdemes a fület "nyitvatartani". Nem árt, ha a lovas ismeri lova bélhangját. Ehhez helyezze a fület a ló testének oldalára, közvetlenül a csípőcsont alá, az oldalsó részén a hasra. Ha hallja, hogy bugyborékol, az jó jel. A szokatlan vagy hiányzó bélhangok betegséget jelezhetnek. Az ököl enyhe nyomásával az oldalsó területen ellenőrizhető a hasfal keménysége. Kólika esetén előfordulhat, hogy ez nagyon kemény.

A kólikát, mint sok más gyomor-bélrendszeri problémát, különösen gyakran a stressz okozza. Ez érinti az egyéni boxokban lévő sportlovakat, valamint a nyitott istállókban lévő szabadidős lovakat. A gyomrot nem érdekli, hogy a versenyben való szereplés nyomásáról vagy a csoportban elfoglalt hellyel kapcsolatos konfliktusokról van szó. Lázad. A hatások lovanként változnak. Míg az egyik ló az izgalomtól hasmenést kap, a másik pedig a frusztráció okozta gyomorsavasodástól szenved, ez nem változtat azon a tényen, hogy a gyomor-bélrendszeri flóra megzavarodik.

A NutriLabs ásványi kiegészítők enyhülést biztosítanak:

Az Acid Protect® ásványianyag-kiegészítő takarmány a tápanyagok gondosan összeállított kombinációja révén segíthet semlegesíteni és pufferelni a felesleges gyomorsavat. Ez lehetővé teszi a gyomornyálkahártya regenerálódását, és jobban védett lesz a kiújuló támadásokkal szemben. Az Acid Protect® csikók számára is alkalmas.

Az Aka-Biotix különösen alkalmas székletvizben szenvedő lovak számára. A montmorillonit hatásának köszönhetően az ásványi kiegészítő takarmány hozzájárulhat a vízvisszatartáshoz, kationcseréhez, valamint a nem kívánt, esetenként mérgező anyagok megkötéséhez és inaktiválásához az emésztőrendszerben, valamint a bélben lévő lerakódások megkötéséhez. Az útifű maghéjjal optimalizált AKA-BIOTIX támogató hatással lehet a bélmozgás fenntartására. Az örménygyökér és a frukto-oligoszacharidok is támogathatják az egészséges bélflórát.

A Synbiotix formulája frukto-oligoszacharidokból származó prebiotikumokat tartalmaz. Ezek akadálytalanul jutnak el a belekbe. Ott a kívánt mikroorganizmusok számára előnyös táplálékforrásként állnak rendelkezésre, és növekedéstámogatást biztosítanak. Gondosan kiválasztott anyagokkal, köztük a Saccharomyces cerevisiae élesztővel kombinálva elősegíthető a szervezet saját probiotikus csíráinak növekedését, és ellensúlyozhatja a nemkívánatos baktériumok megtelepedését.

Lótakarmányozási tippek:

A stresszt kiváltó tényezők közé tartoznak például a hat óránál hosszabb étkezési szünetek, a magas koncentrált takarmány- és alacsony szálastakarmány-adagok, az időjárás gyors változásai, az istállótartás, a szállítás vagy a nem megfelelő edzés, hogy csak néhányat említsünk. Tudjuk, hogy a jó széna a lótakarmányozás legfontosabb alapja. Fontos, hogy szinte egész nap kínáljunk szénát, szalmát vagy füvet.

A ló emésztőrendszere úgy van kialakítva, hogy órákon át táplálékot vegyen fel. A szálastakarmány nyers rostja elengedhetetlen a bélrendszer stabil egészségéhez. A durva takarmány fogyasztása során fellépő nyálképződés megakadályozza a gyomor és a belek elsavasodását. Ez az oka annak is, hogy a lónak durva takarmányt kell kínálni a koncentrált takarmányozás előtt.

A ló számára a jó minőségű, jól szárított széna a legfontosabb és legmegbízhatóbb energiaforrás. Mennyiségileg ennek kell a takarmányadag legnagyobb részét kitennie. A szabály itt a következő: 100 kilogramm élősúlyra számítva 1,5 kilogramm széna etetésével egy 650 kilogrammos ló körülbelül tíz kilogramm szénát fogyaszt naponta. Ez csaknem három kilogramm nyersrostnak felel meg.

TIPP: Az úgynevezett rossz szénás években a széna akár egyharmada is helyettesíthető (zab)szalmával. A túl sok szalma azonban csökkenti a többi tápanyag emészthetőségét, és kólikát okozhat. Kis gyakorlással szabad szemmel is könnyen megállapítható a széna és a szalma minősége: színe, illata, rosthossza.

A koncentrált takarmányt mindig kiegészítő takarmányként használják, nem helyettesítheti a ló rostban gazdag szálastakarmány iránti igényét. A ló teljes emésztése a rengeteg rostban gazdag takarmány folyamatos bevitelére van kialakítva. A lovak kizárólag koncentrált takarmányozással történő etetése káros az egészségükre.

Szerző: Andrea Kressenbrock