Figyelünk környezetünkre

Be nice! Fontos számunkra a klímavédelem

Be nice! Ezen hitvallásunk meghatározza cégünk tevékenységét. A környezet- és klímavédelem fontos szerepet játszik itt, ugyanis igyekszünk felelősen használni az erőforrásokat. Vállalatként szeretnénk aktívan alakítani a jövőt és előmozdítani a fenntartható fejlődést.

Az általunk okozott kibocsátás az ökológiai gazdaságmódszer fontos mutatója. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy munkánkat 2018 óta klímasemleges módon végezzük és természetesen további intézkedéseket tervezünk a jövő éghajlatának védelme érdekében.

Precedens a számításban és kompenzációban

Az ökológiailag ésszerű és klímabarát gazdálkodás nagyon fontos számunkra. Ezért megpróbálunk jó példát mutatni, és valóban rögzítjük az összes kibocsátást, amelyet okozunk, és ahol az adatgyűjtés lehetséges. Ez magában foglalja az összes közvetlen (vállalati épületek, vállalati járművek), és amennyire csak lehetséges, közvetett kibocsátást (például a munkavállalók által tett utak, üzleti utak, hulladékok stb.).

Karbonlábnyomunk

2022-ben a niceshops cégcsoport karbonlábnyoma 1660 t CO2-ekvivalens volt (a Greenhouse Gas Protocol számítása szerint). A kibocsátások három területre (Scopes) oszthatóak:

Erklärung Scopes 1-3

2022-ben az 1. hatókör az általunk okozott kibocsátások körülbelül 24%-át teszi ki, a 2. hatókör csak 1%-át, a 3. hatókör pedig a fennmaradó 75%-ot.

niceshops prozentuelle Verteilung auf die Scopes 2021

Az 1660 t CO2-ekvivalens körülbelül annyi üvegházhatású gázt jelent, amennyit 187 Ausztriában élő ember okoz ugyanebben az időszakban. Az egy főre eső kibocsátás Ausztriában évente átlagosan 8,9 t CO2-ekvivalens.

Külön örömünkre szolgál az a tény, hogy le tudtuk választani az üvegházhatású gázok kibocsátását a bevétel növekedésétől. 2019 óta az üvegházhatású gázkibocsátásunkat egy millió euró bevételre vetítve bő harmadával tudtuk csökkenteni.

niceshops Emissionen 2022

A klímasemlegesség 3 pillére

Klímastratégiánk az elkerülés, a csökkentés és a kompenzáció három pilléren alapul.

Ily módon a legjobb, ha nem engedjük meg az üvegházhatású gázok képződését. Ahol nem lehet elkerülni a károsanyag-kibocsátást, keressük annak visszaszorításának módjait. Amit egyáltalán nem tudunk elkerülni, azt ésszerű projektekkel kompenzáljuk.

Intézkedéseink korábbi sikerei

Bár a niceshops cégcsoport bevétele 2020-ban csaknem megduplázódott, a csomagok mennyisége pedig megsokszorozódott, a csomagolóanyagok felhasználásában nagy sikereket tudtunk elérni. Jelenleg – nagyon kevés kivételtől eltekintve – minden csomaghoz környezetbarát, komposztálható, műanyagmentes szállítási anyagokat használunk fel. Csak néhány esetben, például a terjedelmes áruk és raklapszállítás esetén, nincs még alternatívája az újrahasznosítható műanyag fóliának.

Ezenkívül a niceshops innovatív csomagjai ragasztószalag nélkül újrafelhasználhatóak a szállításra és visszaküldésre vonatkozó speciális szabadalomnak köszönhetően – ez a megoldás elnyerte az osztrák csomagolóipari állami kitüntetést.

Egyéb klímavédelmi intézkedéseink a következők:

 • 100%-ban zöld áramot használunk
 • a folyamatosan bővülő e-autó-flotta CO2-t takarít meg
 • Ausztria legnagyobb e-autó töltőparkjának megépítése a cég fő telephelyén, Saazban
 • tömegközlekedési jegy és telekocsi szervezésre
 • fotovoltaikus rendszer telepítése a csarnoktetőre, mely az energiaigény átlagosan 50%-át fedezte a cég fő telephelyén, Saazban
 • a cég épületeinek fenntartható építése magas energiahatékonysággal és sok fával
 • fűtés és hűtés a szomszédos biogázüzem hulladékhőjével
 • a hulladékok és értékes anyagok lelkiismeretes újrahasznosítása
 • regionális és nagyrészt biológiai élelmiszerek a menzán
 • az ökoszociális felelősségvállalással foglalkozó munkacsoport és a Mobi-Taskforce megalapítása, mely azon munkálkodik, hogyan lehet klímabarátabbá tenni a munkavállalók ingázását (például telekocsival, támogatott e-kerékpárok...)

Kompenzáció Helioz-szal

Az elkerülhetetlen kibocsátásokat lehetőségnek tekintjük más ökoszociális projektek támogatására, amelyeket ésszerűnek tartunk, és amelyek hosszú távon jelentős mértékben hozzájárulnak a globális kibocsátáscsökkentéshez. Külön öröm számunkra, hogy támogathatjuk a Helioz projektjeit Bangladesben és Indiában.

Banglades számos területén a felszíni víz a fő vízforrás (az esővíz mellett). Mivel ez gyakran szennyezett, először fel kell főzni, ami tűzifát igényel, és számos negatív hatással jár:

 • forralás közben CO2 szabadul fel
 • az erdőirtás mértéke nő
 • különösen a nőknek kell sok időt tölteniük a tűzifa gyűjtésével
 • sok embernek, különösen a gyerekeknek van légzőszervi problémája az otthonukban lévő állandó füst miatt

A Helioz a WADI által egy költséghatékony, napenergiával működő készüléket fejlesztett ki, amellyel a szennyezett ivóvíz a napfény által biztonságosan sterilizálható.

Bild Wadi

A Wadinak köszönhetően elkerülhetők a vízen keresztül terjedő betegségek, mint a kolera vagy a gyermekbénulás. Emellett a Helioz jelentősen hozzájárul az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG) eléréséhez.

Természetesen további tevékenységeket is tervezünk klímánk jövőbeli védelme érdekében.