Elektrolitok – amilyen egyszerűek, olyan összetettek is

Elektrolitok – amilyen egyszerűek, olyan összetettek is

Az elektrolitok megfelelő adása önmagában tudomány, hiszen pontosan akkor kell a ló rendelkezésére állniuk, amikor szüksége van rájuk.

Az elektrolit-ellátás nagy probléma a verseny- és szabadidős lovaglásban (főleg nyáron). A létfontosságú elektrolitok szervetlen ásványi anyagok, amelyeket a szervezet nem tud előállítani. Ezért elektrolitokat az etetés során kell pótolni. A ló szervezetében a vízháztartás szabályozására szolgálnak, felelősek a ló szomjúságérzetéért és szabályozzák a folyadék eloszlását a szervezet sejtjeiben. Erős izzadás következtében elvesznek, és ha a raktárokat nem töltik fel, az hosszabb regenerációs időhöz, fáradtsághoz, alacsonyabb teljesítményhez és állóképességhez, valamint nagyobb sérülésveszélyhez vezethet.

Mivel az elektrolitok felelősek a vér megfelelő pH-értékéért is, az alulellátás minden bizonnyal következményekkel járhat, például az izmok esetében. Ha az elektrolitok hiánya miatt a vér besűrűsödik, az izmok már nem lesznek megfelelően ellátva vérrel, és elsavasodnak. Az eredmény fájdalmas feszülés és görcsök. Az elektrolitok nem csak a folyadékháztartást szabályozzák a ló szervezetében, hanem a vér pH-értékét is az optimális tartományban tartják, és fontos anyagcsere-folyamatok koordinálásáért is felelősek. Jeleket küldenek az izom- és idegsejteknek, és képesek elektromos impulzusokat továbbítani.

FIGYELEM: A ló gyakran jelzi az elektrolitok elvesztését a víz megtagadásával. Ösztönösen érzi, hogy a víz ivása tovább csökkentené a szervezet elektrolitkoncentrációját. Ezért a víz fogyasztása előtt elektrolitokat kell adni.

Az elektrolithiány leggyakoribb oka az izzadásból eredő túlzott folyadékvesztés, amelyet a stressz, a terhelés vagy a szállítás vált ki. Olyan betegségek esetén is előfordul, mint a kólika vagy hasmenés, illetve – ritkább esetben – az elégtelen (szálas-) takarmányozás miatt. Az olyan tünetek, mint a kimerültség vagy a teljesítmény csökkenése szintén az elégtelen ásványianyag-ellátásra utalnak. Ugyanígy a keringési problémák is az elektrolithiány következményei lehetnek.

Kiváló minőségű takarmány alapként és egyedi elektrolit-ellátás
A kiegyensúlyozott táplálás kiváló minőségű takarmányokkal, különösen szénával, jó alap az elektrolitellátáshoz. A szálas takarmányozással nem fedezhető ásványianyag-szükségletet étrendkiegészítő takarmányokkal kell pótolni. Míg a szabadidős lovak számára az alapellátás általában elegendő, a (verseny)sportolóknak általában nagyobb adag elektrolittermékekre van szükségük. Mindenesetre fontos a friss víz korlátlan elérhetősége, hiszen az elektrolitok és a víz mindig összefüggenek.

De miért izzad a ló egyáltalán? Az izzadság a legjobb módja a ló testének hőszabályozásának terhelés közben, úgy működik, mint egy légkondicionáló. Az izzadság vízből, elektrolitokból és fehérjékből áll. Minél jobban izzad a ló, annál magasabb az elektrolitok koncentrációja a vérben.

A teljesítménytől, a külső hőmérséklettől és páratartalomtól függően a lónak néha jelentős folyadék- és így elektrolitveszteséggel kell megbirkóznia. E veszteségek kompenzálásához jól átgondolt, megfelelő időben történő elektrolitellátásra van szükség. A legjobb napszak az esti órák, amikor a munka kész, és az istállóban csend van. A feladat (előtti) estéjén történő etetés biztosítja az elektrolitok nyugodt felszívódását a koncentrált takarmány mellett. Pihenő módban ismeri fel a szervezet a legjobban, hogy mennyi vízre van szüksége az elektrolitszint egyensúlyban tartásához.

MEGJEGYZÉS: Az elektrolitokat nem szabad stressz alatt, szállítás közben, illetve közvetlenül edzés előtt vagy után adni.

A NutriLabs három terméket fejlesztett ki, hogy a szabadidős partnerektől a csúcssportolókig minden ló számára optimális adag elektrolitot kínálhasson. Nutrilytes ® Basic, Nutrilytes® Ultra és Nutrilytes® High Performance. A ló számára a Nutrilytes® kínálat jobb teljesítményt és jobb egészséget jelent.

A Nutrilytes® Basic-et könnyű és közepes munkákat végző szabadidős lovak számára fejlesztették ki. Napi etetésre alkalmas, magas nátrium-klorid tartalom jellemzi. A Nutrilytes® Basic és a kiegyensúlyozott étrend segítségével a ló megfelelően ellátott.

A Nutrilytes® Ultra pelletet olyan szabadidős és sportlovak számára fejlesztették ki, akiknek fokozott elektrolitigényük van. Erős izzadás esetén nemcsak az elektrolitok, hanem a nyomelemek is elvesznek. A Nutrilytes® Ultra kielégíti ezt az igényt a szükséges sóknak, valamint a cink, réz és vas összetételnek köszönhetően.

A Nutrilytes® High Performance az ideális elektrolit termék azon lovak számára, akiknek a legjobb teljesítményre van szükségük. A fontos összetevők széles választékának köszönhetően ideális versenylovak számára.

A Nutrilytes® Ultra és a High Performance pellet formájában megkönnyíti az etetést, mivel biztosítja a ló maximális elfogadását. Ezenkívül ideális nagy mennyiségű elektrolitok biztosításra. Jó emészthetőségének köszönhetően a pellet különösen alkalmas érzékeny gyomrú lovak számára.

Szerző: Andrea Kerssenbrock