Csikók és tenyészkancák etetése

Csikók és tenyészkancák etetése

A legtöbb csikó április körül látja meg a napvilágot. Már alig várjuk, hogy nyáron láthassuk őket szaladgálni a réten. Ahhoz azonban, hogy a csikók és a tenyészkancák fittek és életerősek maradjanak, szükségük van egy kis támogatásra!
Számos vitamin és nyomelem fontos szerepet játszik a tenyészkanca étrendjében már a fedeztetés előtt. Az E-vitamin pozitív hatással van a termékenységre, de a béta-karotin és a cink is befolyással bír. Mivel egyes kancák cikluszavarban szenvednek, a speciális hormonkészítmények vagy a barátcserje hasznos támogatást nyújthat.

A vemhesség első szakaszában figyelmet kell fordítani a jó minőségű szénára és a jó tenyésztés-ásványi takarmányra.

A vemhesség 8. hónapjától kezdve a kanca tápanyagigénye megváltozik. A csikó gyorsabban növekszik, ezért a kanca energia- és fehérjeszükséglete is megnő. Egy jó tenyésztakarmány jó fehérje minőséggel, esszenciális aminosavakkal és kiegyensúlyozott tápanyagaránnyal alkalmas a megnövekedett igények kielégítésére. Az olyan ásványi anyagok, mint a kálcium, a foszfor és a magnézium, valamint a cink, a szelén és a réz nyomelemek fontosak a csontok, porcok, inak és szalagok megfelelő fejlődéséhez. Vigyázzunk azonban, hogy ne "tápláljuk túl" lovunkat tápanyagokkal, mert ez negatívan is befolyásolhatja a fejlődést.

A vemhesség utolsó szakaszában célszerű a takarmányt több adagra osztani, mivel a kanca már nem tud annyi tápanyagot felvenni. A magnézium, a szelén és az E-vitamin különösen fontos. És akkor eljön az idő...

A születés utáni első néhány óra különösen fontos a csikó fejlődése szempontjából. Még nincsen saját védekezőképességük, ez csak az élet első néhány hetében alakul ki. Ezért fontos, hogy a csikó közvetlenül a születés után kolosztrumot vagy csikótejet fogyasszon. A benne lévő antitestek nagy jelentőséggel bírnak a csikó immunrendszere számára. Ha a kanca nem képes szoptatni a csikót, pótló termékek használhatók. Ebben az esetben mindenképpen javasoljuk, hogy konzultáljon az állatorvossal.

A szülés után a kancának is elegendő energiát, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat kell biztosítani a tejtermelés támogatásához. Ez egyben a csikó optimális táplálását is biztosítja. Rövid idő után a csikó megpróbálja majd utánozni anyját evés közben, és lassan hozzászoktathatja a szilárd táplálékhoz. Fontos azonban, hogy az adagokat pontosan az adott fejlődési szakaszhoz igazítsuk, mivel a túltáplálás túl gyors növekedést eredményezhet. A 3. hónaptól kezdve az anyatej önmagában már nem elegendő a csikó tápanyagszükségletének fedezésére. Ettől kezdve javasoljuk a jó minőségű csikótápok etetését.