Tavaszi ébredés

Tavaszi ébredés

Tippek a lovak sikeres legeltetési időszakához

Kedves Lóbarátok!
Végre itt a tavasz, és ezzel sok ló számára megkezdődik a várva várt legeltetési időszak. A szőr cserélődik és a téli zsír lassan ledolgozódik: Összefoglaltuk Önnek, mire érdemes odafigyelni legeltetéskor.

A gondolat csábító - nyissa ki a kapukat, vegye le a kantárt, és élvezze a szabadságot a legelőn a következő hónapokban. De álljunk meg: Lassan kell hozzászokni a változáshoz!

Lassú indulás

A téli takarmányozásról a legelőre lassan és óvatosan kell áttérni, hogy elkerülje az emésztési problémákat, például a kólikát.
A legeltetési időt fokozatosan növelje, hogy lovat hozzászoktassa a friss fűhöz.

A legelőfű minősége

Győződjön meg a legelőfű minőségéről. Kerülje a mérgező növényeket tartalmazó legelőket, és próbálja meg nem túl rövidre legeltetni a füvet.

A legeltetés ellenőrzése

Az ellenőrzött legeltetés segíthet megelőzni a ló túlevését, és minimálisra csökkenti a kólika vagy a laminitisz kockázatát. Fontolja meg elektromos kerítés vagy karám használatát a legeltetési idő szabályozására.

Kiegészítő takarmányozás

A legelőfű minőségétől és a ló egyéni igényeitől függően kiegészítő takarmányozásra lehet szükség. Fontolja meg, hogy érdemes-e ásványi takarmányt, illetve speciális takarmány-kiegészítőt adni a kiegyensúlyozott tápanyag-egyensúly biztosítása érdekében. Hasznosnak bizonyult a szálastakarmány párhuzamos adagolása is a legelőn (!), hiszen ezzel – legalábbis kezdetben – mérsékelhető a változás. A takarmányszén hasznos lehet a legeltetés során, mivel támogatja a természetes méregtelenítést, megköti a friss fű esetleges méreganyagait, egyensúlyba hozza a ló gyomor-bélrendszerét, megköti a felesleges savakat és gázokat, valamint támogatja az emésztést. Ezenkívül a takarmányszén a legelőfű által okozott esetleges hasmenést is ellensúlyozhatja.

Egy profi takarmánytanácsadó tanácsa ajánlott lehet, mert a legelő jellegétől függően a zöldtöbblet ellenére is gyorsan kialakulhat tápanyaghiány! Anna a CharLine csapatából 15 éves tapasztalattal rendelkezik az etetési tanácsadás terén – forduljon hozzá bizalommal, ha kérdése van lovai tökéletes etetésével kapcsolatban.

Figyeljen a különleges igényekre

Az érzékeny vagy betegségben szenvedő lovaknak lényegesen hosszabb átmeneti időszakot kell biztosítani. A szénhidrátok és a fruktánok spontán feleslegét, amelyek különösen a fiatal legelőpázsitokban találhatók meg, az emésztőrendszer nem tudja feldolgozni, és méreganyagok felszabadulásához vezethet a szervezetben.

Parazita elleni védekezés

A legeltetési időszak kezdetével a parazitafertőzés veszélye is megnő. Ügyeljen arra, hogy rendszeresen végezzen féregtelenítést, és forduljon állatorvosához a megfelelő féregtelenítési terv kialakításához. Célszerű kullancsmegelőző intézkedéseket tenni, például rendszeresen ellenőrizni a lovat és kullancsriasztókat használni.

Következtetés

A legeltetési szezon csodálatos lehetőség a lovak számára, hogy természetesen mozogjanak és élvezzék a friss füvet. Megfelelő előkészítéssel és gondozással biztosíthatja, hogy lova egészségesen és boldogan töltse a legeltetési időszakot.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek abban, hogy a lehető legjobb legeltetési időszakot biztosítsa lovának. Ha további kérdése van, vagy egyéni tanácsra van szüksége, bármikor szívesen állunk rendelkezésére.

Szép legeltetési időszakot kívánunk
Anna és a CharLine Takarmányszén csapata